Piramidespel

Categories:


Een piramidespel is een schetsmatig en onhoudbaar bedrijfsmodel, waarbij een paar leden van het hoogste niveau nieuwere leden werven die vooraf kosten in de keten betalen aan degenen die hen hebben ingeschreven. Naarmate nieuwere leden op hun beurt hun eigen ondergeschikten rekruteren, wordt een deel van de daaropvolgende vergoedingen die ze ontvangen ook hoger in de keten gezet.

– Investopedia (vertaald vanuit het Engels)

Iedereen heeft wel eens gehad dat een vriend of familielid met een “gouden kans” kwam. Het enige wat je hoefde te doen was wat geld inleggen en “máár 5 vrienden” aanbrengen om passief inkomen voor het leven te verdienen. 10 van de 10 keer eindigde dit in verlies.

Er zijn mensen die HEX ervan hebben beschuldigd een piramidespel te zijn. Om te kijken of daar iets van waarheid in zit, moeten we kijken hoe mensen die in HEX investeren geld verdienen:

  1. HEX met winst verkopen.
    Wanneer je HEX hebt gekocht, kun je dit in je wallet bewaren en net als Bitcoin, Ethereum en de meeste andere crypto’s verkopen wanneer je wilt. Als de koers stijgt, kun je het 24/7/365 verkopen. Je zit nergens aan vast en er is geen wachtlijst om je geld er uit te kunnen halen.

  2. HEX staken.
    Naast het kopen/verkopen, kun je je HEX ook vastzetten (staken) voor een aantal dagen naar keuze. Het minimum is 1 dag, het maximum 5555 dagen.

    Over HEX dat is vastgezet, ontvang je rente. Wanneer je stake is afgelopen, ontvang je het aantal HEX dat je vastgezet had + rente wat je vervolgens kunt verkopen.
    Op dit moment (mei 2021) is 3,2 miljard dollar in HEX vastgezet voor een gemiddelde duur van 5 jaar.

Dit zijn simpel gezegd de twee manieren waarop je geld kunt verdienen met HEX.
De vragen met betrekking tot een piramidespel zijn dan:

“Moet ik nieuwe mensen aanbrengen om de prijs te laten stijgen?”
Nee. Als je HEX koopt en de prijs stijgt, dan kun je het met winst verkopen. Net als dat je aandelen in PostNL kunt kopen en wanneer de prijs stijgt, je het met winst kunt verkopen.

Bij een piramidespel gaat het erom of je alleen rente kunt verdienen wanneer je nieuwe mensen aanbrengt waar je vervolgens commissie op verdient. Het antwoord is nee. Mensen aanbrengen is natuurlijk altijd handig wanneer je iets wilt laten groeien. Dat is de reden dat marketing en sales grote industrieën zijn. Het is echter niet nodig voor de waarde van jouw portfolio.

“Waar komt de rente vandaan?”
Op dit moment is de rente die je ontvangt bij een stake van gemiddelde duur (5,63 jaar) 38,03% per jaar. Dat is een ontzettend hoge rente. Natuurlijk vraag je je dan af waar het vandaan komt en hoe dit houdbaar is.
Het antwoord hierop is inflatie en boetes.

Inflatie.
Bijna alle crypto’s hebben inflatie. Wanneer de marktkapitalisatie stabiel blijft, zou de waarde per munt dalen omdat er meer en meer munten bijkomen. In Bitcoin komt dit door minen. Het maximaal aantal Bitcoin dat ooit zal bestaan is 21 miljoen, maar op dit moment bestaan er pas 18,5 miljoen. Er komen dus elke dag extra Bitcoin bij.

Het probleem met de inflatie in Bitcoin is dat deze nieuwe munten die op dit moment €40,000,- per stuk zijn, naar de miners gaan. Dit zijn bedrijven die de Bitcoin die ze minen moeten verkopen om de grote elektriciteitsrekening, personeelskosten, etc. te betalen. Daarnaast willen ze natuurlijk ook winst pakken. Inflatie heeft dus een negatief effect op de prijs van Bitcoin.

In HEX is de inflatie vastgezet op 3,69% per jaar.
Dit betekent dat het aantal HEX dat bestaat stijgt met 3,69% per jaar. In tegenstelling tot Bitcoin wordt HEX niet gemined. De nieuwe munten die door inflatie gecreëerd worden, worden verdeeld over de stakers. Men wordt dus beloond voor het vastzetten van hun crypto. De langer je HEX vastzet, de meer rente je ontvangt. Dit heet in de bankwereld ook wel een spaardeposito. De langer je je geld vastzet, de groter de beloning is die je er voor ontvangt.

De rente die je ontvangt op je stakes is flexibel. Het ligt aan de hoeveelheid HEX dat vastgezet is. De meer HEX gestaked is, de lager het rentepercentage. Op de afbeelding hieronder zie je hoe het rentepercentage in HEX werkt.

Wanneer 100% van alle HEX zou zijn vastgezet, zou iedereen 3,69% rente per jaar ontvangen. Wanneer 1% gestaked zou zijn, zou iedereen 369% per jaar ontvangen.
Zoals je kunt zien was er 9,38% gestaked in november 2020 waardoor iedereen 39,92% per jaar ontving. Sindsdien is er meer HEX gestaked waardoor de rente is gezakt naar 38,03% in mei 2021.

Het rentepercentage wordt dus betaald vanuit de inflatie, niet vanuit 5 nieuw aangebrachte mensen die vervolgens ook weer 5 mensen moeten aanbrengen. Natuurlijk is het wel zo dat wanneer niemand HEX zou kopen, de prijs naar 0 zou gaan. Dan kan je wel 38% rente verdienen, maar als niemand het van je wilt kopen heb je hier niks aan. Dit kun je echter zeggen voor elke crypto en zelfs elke industrie. Wanneer iedereen Bitcoin wilt verkopen en niemand meer wilt kopen, gaat deze naar 0. Hetzelfde geldt voor Tesla, Amazon of zelfs de huizenmarkt.

Wil je HEX wel kopen maar niet staken?
Geen zorgen. Als je een jaar geleden voor €1000,- HEX had gekocht, zou je nu €14.270,- hebben zonder dat je iets zou hebben gestaked. In de laatste 1,5 jaar is de prijs van HEX zelfs 1000x gestegen. Natuurlijk is dit nog niets vergeleken met de 6.000.000x die Bitcoin vermenigvuldigde in de laatste 10 jaar, maar het is een lekker begin.

Boetes.
Naast het feit dat de inflatie onder de stakers verdeeld wordt, ontvangen ze ook 50% van de opbrengst van boetes.

Stel dat je een stake plaatst van 10.000 HEX voor 500 dagen dan is dat technisch gezien een belofte die je doet om 500 dagen lang niet je 10.000 HEX aan te raken. In ruil daarvoor ontvang je rente. Stel dat de prijs van HEX enorm is gestegen na 200 dagen en je die 10.000 HEX graag wilt verkopen om er een auto van te kopen dan kun je op elk moment emergency endstaken.

Dit houdt in dat je je stake beëindigt voordat je de volle termijn hebt voltooid. Aangezien je je dan niet aan je belofte hebt gehouden, krijg je een boete. De hoogte van de boete ligt eraan hoe lang je stake was en hoeveel procent van je stake je had voltooid.

In StakerApp kun je zien hoe groot je boete gaat zijn wanneer je hem op dit moment unstaked. Het is erg belangrijk om dit te checken voordat je endstaked aangezien je (een deel van) je inleg ook kwijt kunt raken. Een 10-jaar lange stake die net 50 dagen is voltooid wil je dus zeker niet gaan emergency endstaken, want dan raak je je opgebouwde rente + gehele inleg kwijt.

Al met al is het erg naïef om te zeggen dat HEX een piramidespel is. Vaak wordt dit gezegd door mensen die het van iemand anders hebben gehoord die het weer van iemand anders hebben gehoord. Mocht je redenen hebben gevonden waaruit blijkt dat HEX wel een piramidespel is, dan hoor ik het graag!


Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.