Categories:

Een Ponzi fraude is een frauduleuze investeringszwendel die een hoog rendement belooft met weinig risico voor investeerders. Een Ponzi fraude is een frauduleuze investeringszwendel die opbrengsten genereert voor eerdere investeerders met geld dat van latere investeerders is afgenomen. Dit is vergelijkbaar met een piramidespel omdat beide zijn gebaseerd op het gebruik van nieuwe investeerdersfondsen om de eerdere donateurs te betalen.
– Investopedia

Ponzi’s en piramidespellen worden vaak door elkaar gehaald. Begrijpelijk, want ze lijken erg op elkaar. Het verschil tussen de twee is dat bij een piramidespel de deelnemers op zoek moeten naar nieuwe deelnemers. De meer mensen ze aanbrengen, de meer inkomen ze verdienen. Bij een Ponzi fraude vinden de oprichters nieuwe mensen. Bij deze fraude ligt het niet aan het aantal personen die ze aanbrengen, maar aan de tijdsduur en grootte van hun inleg.

Ik heb enkele dagen geleden een artikel geschreven met de vraag: Is HEX een piramidespel? Vandaag gaan we kijken of HEX een Ponzi is.

Wat zijn de kenmerken van een Ponzi en hoe staat HEX tegenover deze punten?

Hoog rendement met weinig risico.
Bij Ponzi’s wordt er vaak een hoog rendement beloofd. Zoals de Ponzi in 2017 die de meesten wel kennen: Bitconnect (BCC). Je kreeg daar tot 1% rente per dag die ze verdienden door met jouw geld te investeren. Hoe? Niemand wist het. Ze waren erg geheimzinnig over hun trading algoritmes. Uiteindelijk bleek het zo te zijn dat ze de oude investeerders betaalden met het geld van de nieuwe en faalde BCC.

Waar komt de rente in HEX vandaan?
Op dit moment is de rente die je ontvangt bij een stake van gemiddelde duur (5,63 jaar) 38,03% per jaar. Dat is een ontzettend hoge rente. Natuurlijk vraag je je dan af waar het vandaan komt en hoe dit houdbaar is.
Het antwoord hierop is inflatie en boetes.

Inflatie.
Bijna alle crypto’s hebben inflatie. Wanneer de marktkapitalisatie stabiel blijft, zou de waarde per munt dalen omdat er meer en meer munten bijkomen. In Bitcoin komt dit door minen. Het maximaal aantal Bitcoin dat ooit zal bestaan is 21 miljoen, maar op dit moment bestaan er pas 18,5 miljoen. Er komen dus elke dag extra Bitcoin bij.

Het probleem met de inflatie in Bitcoin is dat deze nieuwe munten die op dit moment €40,000,- per stuk zijn, naar de miners gaan. Dit zijn bedrijven die de Bitcoin die ze minen moeten verkopen om de grote elektriciteitsrekening, personeelskosten, etc. te betalen. Daarnaast willen ze natuurlijk ook winst pakken. Inflatie heeft dus een negatief effect op de prijs van Bitcoin.

In HEX is de inflatie vastgezet op 3,69% per jaar.
In tegenstelling tot Bitcoin wordt HEX niet gemined. De nieuwe munten die door inflatie gecreëerd worden, worden verdeeld over de stakers. Men wordt dus beloond voor het vastzetten van hun crypto. De langer je HEX vastzet, de meer rente je ontvangt. Dit heet in de bankwereld ook wel een spaardeposito. De langer je je geld vastzet, de groter de beloning is die je er voor ontvangt.

De rente die je ontvangt op je stakes is flexibel. Het ligt aan de hoeveelheid HEX dat vastgezet is. De meer HEX gestaked is, de lager het rentepercentage. Op de afbeelding hieronder zie je hoe het rentepercentage in HEX werkt.

Wanneer 100% van alle HEX zou zijn vastgezet, zou iedereen 3,69% rente per jaar ontvangen. Wanneer 1% gestaked zou zijn, zou iedereen 369% per jaar ontvangen. Zoals je kunt zien was er 9,38% gestaked in november 2020 waardoor iedereen 39,92% per jaar ontving. Sindsdien is er meer HEX gestaked waardoor de rente is gezakt naar 38,03% in mei 2021.

De enige belofte die er dus wordt gedaan is een belofte van 3,69% inflatie. Dit is niet echt Ponzi waardig. Daarnaast wordt er vaak genoeg door de oprichter gezegd dat HEX al meerdere keren met 70% is gedaald en dit vast wel vaker zal doen. Dit kun je niet weinig risico noemen.

Beleggingsstrategieën die een geheim zijn of worden beschreven als zeer complex.
Zoals ik eerder schreef had Bitconnect een geheim handelsalgoritme die volgens hun beter werkte dan wat dan ook. Op die manier konden ze genoeg verdienen om iedereen de 1% dagelijkse rente uit te betalen. Uiteindelijk bleek hier niets van waar te zijn.

HEX doet niet aan beleggingsstrategieën. HEX heeft geen team die je inleg voor je belegt. Er wordt ook geen X percentage rendement beloofd. Het is inflatie en boetes die over de stakers wordt verdeeld.

Klanten die moeite hebben om hun geld uit te laten betalen.
Wanneer de oude investeerders zoveel rente moeten ontvangen en er niet genoeg nieuw geld bij komt om dit te betalen, komen Ponzi’s in de problemen. Zinnen als: “door technische problemen kan er tijdelijk niet opgenomen worden” komen tevoorschijn. De website is plotseling offline voor een paar uur of er komt een “priority line” om uitbetaald te worden waar je bijna niet in kunt komen.

Bij HEX is dit niet eens mogelijk. Er is geen website waarbij je een account hebt. Je hebt niemands toestemming nodig om HEX te kopen en verkopen. HEX is een ware crypto waarbij er geen tussenpersonen nodig zijn om te handelen.

Samengevat snap ik waarom HEX op het eerste gezicht op een Ponzi lijkt. Je ziet 38% rente per jaar en een 1000x in anderhalf jaar staan. Echter iedereen die iets meer research doet komt er al snel achter dat het toch niet het geval is.

3 Responses

  • Ten eerste maakt het dat nog steeds geen ponzi. Dit betekent alleen dat het eigendom van tokens gecentraliseerd is.
   Ten tweede heeft de OA nog nooit een token verkocht na 1,5 jaar. In tegenstelling tot het oneindige aantal coins die zijn ge-rugpulled over de laatste anderhalf jaar, heeft Hex nog steeds 100% uptime en werkt het naar behoren.
   Ten derde zie ik geen probleem met een grote holder met diamond hands.
   Ten vierde kan ik aan de hand van jouw reactie opmaken dat de hoge rente die iedereen krijgt ten koste gaat van de OA (aangezien die grotendeelds niet staked). Hij offert zich volgens jou dus op voor de Hex holders. Nois.
   Ten vijfde heeft Hex sinds tijd van het schrijven van dit artikel een 3x gedaan terwijl de rest van de crypto markt 50%+ is gedaald.

   Maar van mij hoef je niet te kopen.
   Wordt alleen wel gewaardeerd als je je termen een beetje kent (uitleg van het woord Ponzi staat in de eerste alinea. lees het nog een keertje.)

 1. The 50-70% ownership by the origin address is actually essential to maintaining the high interest rate. The 3.69% interest rate is based on the amount of unstaked coins and is paid to the stakers. Thus if the OA were to stake their coins, the interest rate for all other stakers would be significantly diluted (essentially a major shift to the left on the graph posted).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *