Nee. HEX heeft ook geen eigenaar. Richard Heart was de bedenker en oprichter van HEX, maar HEX is een volledig decentralized product gemaakt op de blockchain.
Nergens. HEX is geen project, maar een compleet product. HEX doet nu al anderhalf jaar lang precies waarvoor het was ontworpen.
De APY (gemiddelde jaarlijkse opbrengst) van HEX ligt tussen de 3,69% en 369%. Net als de euro heeft HEX inflatie. Bij de euro is dit gemiddeld 3-5% per jaar. Wanneer er meer euro’s bijkomen, daalt de koopkracht per euro. Het probleem hierbij is dat de nieuw aangemaakte euro’s bijna nooit in jouw handen terechtkomen, maar bij de overheid, banken, etc. Bij HEX is dit anders. De inflatie van HEX is en blijft 3,69% per jaar. Het mooie van HEX is dat dit wordt verdeeld over de stakers (mensen die hun HEX voor een bepaalde periode hebben vastgezet). De meer en vooral de langer je een stake plaatst, de groter deel van die 3,69% je krijgt. Wanneer 1% van alle HEX is vastgezet, ontvangen de stakers 369% APY. Bij 10% is dit 36,9% en bij 100% is dit 3,69%. Jouw opbrengst is dus afhankelijk van de hoeveelheid staked HEX. Voor meer info, bekijk het artikel dat ik erover heb geschreven genaamd: Is HEX een piramide spel?
Wanneer je je HEX vastzet, verdwijnt de HEX en ontvang je er Shares voor in de plaats. De hoeveelheid shares die je ontvangt hangt af van 2 variabelen: 1. De hoeveelheid HEX die je gaat staken. Meer HEX = meer Shares 2. Voor hoelang je je HEX gaat staken. Langer = meer Shares Op de website https://graphex.rocks/ kun je bij het kopje “Daily Payout per T-share” de hoeveelheid rente in HEX zien die je per T-share per dag ontvangt. Een T-share is simpel gezegd een biljoen (trillion) shares. Een B-share is een miljard (billion) shares. Ook kun je op de StakerApp volgen hoeveel rente je nu al in dollars hebt verdiend. Aan het einde van je stake, beëindig je je stake en wordt het aantal HEX wat je had vastgezet rente in je wallet geplaatst. Daarna kun je het verkopen voor ETH of USDC, in je wallet laten zitten of weer opnieuw staken.
Nee, dit is niet noodzakelijk. De prijs van HEX is (ook vergeleken met andere crypto’s) significant gestegen in 2020. Als je HEX had gekocht en alleen in je wallet had bewaard, zou je op het beste moment 352x je geld hebben vermenigvuldigd in 361 dagen. Het mooie van HEX is dat wanneer je het ook had vastgezet je 37% APY bovenop de 352x zou hebben gekregen.
Minimaal 1 dag en maximaal 5555 dagen.
Shares krijg je wanneer je HEX vastzet voor een bepaalde tijd. De langer je het vastzet, de meer shares je ontvangt. Shares is eigenlijk waar het binnen HEX om draait. De meer shares je hebt, de meer rente je krijgt over je investering. Je zult mensen altijd horen praten over zogeheten T-shares. Een T-share is simpel gezegd een biljoen (trillion) shares. Een B-share is een miljard (billion) shares.
Het is erg persoonlijk. Je moet dit voor jezelf beslissen. Als je zoveel mogelijk HEX wilt krijgen is het het best om zo lang mogelijk te staken aangezien je dan de meeste bonus shares krijgt. Persoonlijk gebruik ik een staking ladder.
Een staking ladder is een strategie waarbij er elke X aantal dagen/maanden/jaren een stake vrij komt. Voor de meeste shares en dus de meeste rente plaats je alleen maar stakes van 5555 dagen, maar wie wilt er 15 jaar lang gaan wachten? Als je elke 3/6/12 maanden een stake uit laat komen voor 15 jaar, blijven je inkomsten binnenkomen. Op deze manier heb je profijt van de hogere rente op de langer durende stakes, maar krijg je de eerste 10 jaar ook inkomsten.
Nee. Wanneer je een stake plaatst heb je tot het einde van de dag om hem te annuleren. Wanneer de dag eindigt (afhankelijk van de tijdzone. Op dit moment in de wintertijd is dit 01:00 Nederlandse tijd) staat je stake vast en kun je hem niet meer annuleren.
Dit zogeheten Early Endstaking kan, maar dan betaal je een boete. We raden aan de StakerApp te raadplegen bij Profile -> Stakes om te zien hoe groot je boete zal zijn.